Nieuws

valentijn ter heide

Valentijn: Ti Amo Valentino

Dat het weer bijna Valentijnsdag is, zal vrijwel niemand ontgaan. De veertiende februari is officieel de dag van de liefde, maar waar komt het feest eigenlijk vandaan? Geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Maar wat je misschien meer interesseert, is waar je met je geliefde kan gaan eten met Valentijn en je kans maakt om een Valentijnmenu te winnen.

Valentijn

Er is veel onduidelijkheid over de herkomst van het feest. Niet eens zeker is naar welke Valentijn het feest is vernoemd. Wel duidelijk is dat paus Gelasius in het jaar 496 de veertiende februari uitriep tot de dag van de heilige Valentijn. Maar welke Valentijn? Er is geen enkel biografisch document over hem. En er zijn verschillende onduidelijke en onbewijsbare verhalen.

Valentijn
Valentijnskaart uit 1909

Om een link te creëren tussen een historische ‘Sint Valentijn’ – van wie we dus niet precies weten wie dat was – en de liefdestradities van 14 februari, ontstonden er rond 1900 verschillende mythen en legendes. De heilige Valentijn zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten.

Vroeger was Valentijnsdag vooral een feest waarbij kaarten naar geliefden werden gestuurd. De oudste Valentijnskaart die nog bestaat is gemaakt rond het jaar 1400 en is te vinden in het British Museum. Oorspronkelijk werden de kaarten meestal anoniem gestuurd. Tegenwoordig zetten veel mensen hun naam gewoon op de kaarten.

Valentijnsdag in Ter Heide

In het hart van het Meetjesland aan de rand van de Lembeekse bossen op slechts 20 minuten van Gent, ligt Restaurant-Hotel Ter Heide. Je kan er luxueus overnachten in één van de 9 luxueus ingerichte kamers opgenomen in de prestigieuze keten “The Originals Hotels”. En in het restaurant kan je genieten van een waaier aan uitgelezen gerechten en iedere middag van dinsdag tot vrijdag van een marktmenu met streek- en seizoenproducten.

Voor Valentijnsdag heeft de chef Nico een menu aan €59 in elkaar gestoken. En je kan er zo eentje winnen.

Bloedsinaasappel met jasmijnrijst, paarse shiso en pandan
 • Glas Champagne Baron Dauvergne Brut
 • Amuses: petits gris, mousse van gerookte paling, consommé van ossenstaart
 • Sorbet van Kir Royal
 • Kalfslende geparfumeerd met vadouvan, spitskool, chioggiabiet en gepofte quinoa
 • Bloedsinaasappel met jasmijnrijst, paarse shiso en pandan

En er is al een fles witte, rode of rosé huiswijn aan €28,50.

weekend van de pannenkoek add

Weekend van de Pannenkoek 2019

Op 2 februari staan er zowat overal in Europa pannenkoeken op het menu. Het is een feest dat een christelijke en een Keltische oorsprong heeft. Maar waarom werd de pannenkoek het symbool?

Historiek

In de Keltische traditie verwijst het feest naar het einde van de donkere dagen en de terugkeer van het licht, naar lente en nieuw leven. En wat lijkt beter op de lentezon dan zo’n lekkere pannenkoek?

Christenen herdenken dan weer de dag waarop Maria, volgens de joodse traditie, een zuiveringsoffer naar de tempel bracht, 40 dagen na de geboorte van Jezus. Later werd dit gevierd met kaarsenprocessies, vandaar de naam Lichtmis.


Vijf tips voor geslaagde pannenkoeken

 1. Laat het beslag, nadat het gemengd is, minstens een uurtje rusten in de koelkast: zo krijg je een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
 2. Pannenkoeken bak je best in een pannenkoekenpan van gietijzer. Was de pan nooit af, maar veeg ze na gebruik schoon met huishoudpapier. Heb je zo’n pannenkoekenpan niet in huis? Dan is een pan met antiaanbaklaag ook een goede keuze.
 3. Laat de pan goed heet worden en vet ze in voor je er je beslag in schept. Dan is het even zoeken naar de juiste temperatuur om je pannenkoeken te bakken. Laat het beslag stollen: als het bovenaan niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren, mag je de pannenkoek omdraaien. Bak nog even verder aan deze kant tot hij bruin is. Stapel de pannenkoeken op een bord en dek af met een tweede bord of met aluminiumfolie: zo blijven ze nog een tijdje warm.
 4. Bakken de pannenkoeken snel aan? Draai het vuur een beetje lager en roer een scheut olie of gesmolten boter door je kom met beslag.
 5. Vervang wat van de melk in het beslag door bier of spuitwater: dat maakt de pannenkoeken lekker luchtig.

HB cafés vlissinghe

Vijf pareltjes van Belgische cafés meer dan 100 jaar oud

Op donderdag 24 januari geven we het startschot van ‘Mijn Favoriete Horecazaak 2019’ met de voorselectie #drinken. Als je een account hebt op Facebook kan je tot 11 februari jouw favoriete café, taverne, tearoom, koffiehuis of een andere zaak toegankelijk voor het groot publiek die hoofdzakelijk dranken serveert, tot finalist stemmen. Om de campagne op gang te trekken, zetten we vandaag vijf pareltjes van cafés in de kijker. Allen meer dan honderd jaar oud.

Cafés

Je moet al goed kijken om tussen alle hippe koffiebars een authentiek café te vinden, maar ze zijn er nog. Al hebben ze het niet altijd gemakkelijk om het hoofd boven water te houden. Of kampen ze met opvolgingsproblemen. In ‘Authentieke Belgische Cafés’ uitgegeven bij Luster werden vijftig cafés in beeld gebracht als een pleidooi om zorgzaam om te springen met het café-erfgoed van België. Zoals deze vijf pareltjes, allen meer dan honderd jaar oud.

Vlissinghe

Met zijn 504-jarig bestaan is café Vlissinghe waarschijnlijk wel het oudste café van België. Het gebouw wordt al in geschriften genoemd van voor 1485. De eerste melding van Vlissinghe als café met Jan Brey als waard dateren van 1515. Bruno en Grietje baten Vlissinghe ondertussen al meer dan twintig jaar uit. En hun liefde voor dit stukje erfgoed voel je in alles, van de manier waarop ze het interieur intact houden tot wat ze er serveren.

‘Au Daringman’

Het verhaal van ‘Au Daringman’ in Brussel en van het interieur begint omstreeks 1842 bij de toenmalige eigenaars, de familie Hazendonk. Het zou eerst de bedoeling geweest zijn dat in het pand een hemdenmaker zou komen. Maar dat is nooit gebeurd, want het werd meteen een café. Het oorspronkelijke interieur is nog intact en uniek, met geometrische vormen in hout en skai. De mooie Stella reclame maakt het café af en erg herkenbaar. Vandaag is het een café met een divers publiek. Vroeg op de dag tref je er wat oudere klanten maar ook jongere mensen die er graag een boek of de krant lezen. Tegen de avond komen de vaste gasten voor hun aperitief en ‘s nachts is het aan de jeugd tot in de vroege uurtjes.

Hanekeef

Het nog enige authentieke café in Mechelen is Hanekeef. Het is al café sinds 1886. Daarvoor was het een kruideniertje waar je wel al een jenevertje kon drinken en kooien kopen om te gebruiken op de vlakbij gelegen veemarkt. Zo is het café aan zijn naam gekomen; een hanekeef is een rieten kooi voor hanen.

cafés harmonie ronse

Tegelpanelen in ‘De Harmonie’ (Ronse)

Waarom de hanenkooi het gehaald heeft van bijvoorbeeld een kiekenkot is onduidelijk. Wel duidelijk is dat onder de huidige eigenaars – die het café al twintig jaar uitbaten – de collectie hanen alsmaar groeit.

‘De Harmonie’

Het interieur met houten lambriseringen, tegelpanelen en spiegels van ‘De Harmonie’ in Ronse is opmerkelijk. Het werd voltooid in 1911 en is geïnspireerd op dat van de grote Parijse en Brusselse Grand Cafés van rond 1900. De kleurrijke faience tegeltableaus stellen drie grote jachttaferelen voor. De geglazuurde tegels zijn van de hand van ‘Bosch Frères’ uit La Louvière, in die tijd het Belgische centrum van de faience-productie. Het café is tot op vandaag mooi bewaard. De ventilators en gietijzeren radiatoren bijvoorbeeld zijn nog steeds authentiek. Geen wonder dat ‘De Harmonie’ beschermd is als monument en bouwkundig erfgoed.

‘De Kroon’

Al sinds 1907 vind je op de hoek van de Molsekiezel in Lommel café ‘De Kroon’. Bij het ontstaan was het zoals vele cafés een kruideniertje waar je een pintje kon drinken in de achterkamer. De pintjes werden echter hoe langer hoe populairder, en zo kwam het dat ‘De Kroon’ een volwaardig café is geworden.
De vloer ligt enkele centimeters te laag omdat de originele tegelvloer enkele jaren terug werd herontdekt, en de eigenaars besloten meteen om de oude vloer terug bloot te leggen. De Kroon is erkend als bouwkundig erfgoed maar helaas nog niet beschermd.


Uit: Authentieke Belgische Cafés, uitgegeven bij Luster


 

HB WEEK VD OVL HORECA DEN EETHOEK GANDA

Ganda Ham in de broodjes en slaatjes van Den Eethoek

‘Den Eethoek’ in Laarne is al sinds drie jaar dé ideale stopplaats voor een ontbijt, tussendoortje of een lichte lunch. Deze gezellige sandwichbar is het kleine zusje van Feestzaal & Traiteur De Zevensterre. Er is bewust gekozen voor laagdrempeligheid, maar met een correcte prijs/kwaliteitsverhouding en aandacht voor enkele ecologische waarden, waaronder zoveel mogelijk lokale producten. Voor de ‘Week van de Oost-Vlaamse Horeca 2019’ stelde Sandra een overheerlijk slaatje samen met Ganda Ham dat juist uitgerekend op slechts 6,5km van de snackbar wordt geproduceerd. 

oost-vlaamse horeca den eethoek

Al sinds 3 jaar een gezellige sandwichbar zonder pretenties

Den Eethoek

Vanaf 8u ‘s morgens verwelkomt Sandra, de vaste medewerkster en hét gezicht van Den Eethoek je al met de geur van versgebakken ontbijtkoeken, koffie en gebakken eitjes met spek. Tijdens het ontbijten kan je gebruik maken van gratis WiFi, de dagkrant of een tijdschrift.

Voor de lunch vind je er een ruim assortiment belegde broodjes, panini’s, salades, wraps, croques, soepen en dessertjes. Ook voor feesten of vergaderingen kan je verschillende assortimenten belegde broodjes, tapasplanken, kaasschotels en ontbijtmanden met streekproducten te bestellen.

Heel wat bedrijven en organisaties uit Laarne en omgeving zijn er dan ook vaste klant.

den eethoek ganda ham

Sandra, de vaste medewerkster en hét gezicht van Den Eethoek

In Den Eethoek verwerken ze graag zoveel mogelijk Oost-Vlaamse streekproducten. En dit omdat ze er fier op zijn en omwille van de ecologische voetafdruk. Op het menu staat dan ook Ganda Ham, dat juist uitgerekend op slechts 6,5km van de sandwichbar wordt geproduceerd.

Salade met Ganda Ham en vijgen

Je vindt de Ganda Ham in het aanbod van Den Eethoek zowel op de belegde broodjes als in de salades. Voor de ‘Week van de Oost-Vlaamse Horeca 2019’ stelde Sandra een eenvoudig maar overheerlijk slaatje samen met Ganda Ham, vijgen en balsamicoazijn.

Ganda Ham kent zijn oorsprong in de jaren 1950 met de oprichting van de slagerij van Roger en Maria Cornelis-Mattheeuws in Wetteren. Alsook met de beslissing van Roger in 1969 om zijn slagerij te verkopen en CORMA, het productiebedrijf van kookwaren en gepekelde hammen op te starten in Destelbergen. De merknaam ‘Ganda Ham’ zag het levenslicht in 1985. Nu bijna 35 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een modern productiebedrijf waar wekelijks 3.550 Ganda Hammen de deur uitgaan.

den eethoek ganda ham

Slaatje met Ganda Ham, vijgen en balsamicoazijn

De natuurlijk gedroogde Ganda Ham wordt bereid volgens aloude Vlaamse traditie en vakmanschap. Voor de productie gebruikt men slechts 3 ingrediënten: varkensvlees, zeezout en… tijd. Er worden geen nitrieten, smaak- of kleurstoffen toegevoegd. Het ambachtelijk proces van het droogzouten en de natuurlijke rijping hebben een specifiek en rijk aroma als resultaat. Neem via deze twee video’s een kijkje in het productieproces.

Sinds oktober 2017 kreeg Ganda Ham als eerste gedroogde ham het Meesterlyck-label toegekend. Meesterlyck is al sinds 1992 hét keurmerk voor kwaliteitsham. Het M-brandmerk is ondertussen een vertrouwd symbool dat staat voor pure en vooral lekkere ham. Wie het M-label wil dragen, moet voldoen aan de strengste kwaliteitsvereisten. Het vlees wordt dan ook gecontroleerd tot op je bord.


Klik hier voor 20 januari 2018, speel mee en maak kans op een waardebon van € 50 om te spenderen in Den Eethoek.


 

Ter Heide cuberdon

Ter Heide eert de cuberdon

In het hart van het Meetjesland aan de rand van de Lembeekse bossen, ligt Restaurant-Hotel Ter Heide op slechts 20 minuten van Gent. In de directe omgeving kan je prachtige wandelingen maken, heerlijk fietsen door de bossen of langs de krekenroute. Je kan er luxueus overnachten en genieten van verfijnde gerechten met streekproducten. Naar aanleiding van de ‘Week van de Oost-Vlaamse Horeca 2019’ ontwikkelde huis-banketbakker Luis een succulent dessert met zijn favoriete snoepje: de cuberdon.   

Ter Heide cuberdonTer Heide 

Restaurant-Hotel Ter Heide heeft 9 luxueus ingerichte kamers en is opgenomen in de prestigieuze keten “The Originals Hotels”.

Mark Van Riel en zijn team staan garant voor een waaier van uitgelezen gerechten aan de kaart. Iedere middag van dinsdag tot vrijdag is er een marktmenu. In de vroege ochtenduren wordt het samengesteld naargelang het aanbod Oost-Vlaamse streekproducten en het seizoen.

Je kan in Ter Heide ook terecht voor een uitgebreid ontbijt. Vers huisbereid brood, verschillende soorten vleeswaren en kaas, eitjes, huisgemaakte confituur, verse fruitsla, yoghurt, koffie, thee, … En dit met of zonder een glaasje cava of champagne. Op vraag is er ook een volwaardig glutenvrij ontbijt mogelijk.

Keukenteam

Ter Heide team cuberdonIn de keuken staan chefkok Nick en Louis, de banketbakker. Hij staat dagelijks in voor alle brood, gebak en dessertjes voor het hotel en restaurant.

Luis heeft zijn roots in Gambia. Hij kijkt steeds vol verbazing naar de traditionele producten van bij ons. Het lokaal koken heeft hij wel een beetje mee van Afrika. Ook daar wordt er gekookt met wat er op de lokale markt voorhanden is. De cuberdon is zijn favoriete snoepje.

Mousse van pistache en cuberdon

Speciaal voor de Week van de Oost-Vlaamse Horeca 2019′ ontwikkelde Louis samen met Nick een succulent dessert met zijn favoriet snoepje.

Cuberdons smaken op zich al zeer zoet. Het is dan ook voor Luis steeds een uitdaging om de overige ingrediënten te laten aansluiten met die van de cuberdon. In de mousse van pistache en cuberdon met speculoos-crumble en coulis koos Luis voor zachtere zoetere smaken die deze van de cuberdon om- en onthullen.

mousse pistache met cuberdonEen cuberdon, ook bekend als neuzeke is een kegelvormig Oost-Vlaams snoepje. In het Belgisch Frans is dit snoepgoed ook bekend als chapeau de curé (“pastoorshoed”). De buitenkant is hard maar de inhoud is gelatineus. De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Door die beperkte houdbaarheid worden ‘neuzen’ niet geëxporteerd en is hij dus vrijwel alleen in België te verkrijgen.

Geschiedenis van de cuberdon

Het recept van het snoepgoed werd bij toeval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. Om de houdbaarheid van medicijnen te verhogen, werden eind 19e eeuw veel geneesmiddelen ingenomen in de vorm van siroop. Toen de apotheker een mislukt preparaat na een paar dagen onderzocht, stelde hij vast dat het preparaat een korst had gevormd. En dit terwijl de kern nog vloeibaar was. Met deze ontdekking groeide het idee om het mislukte preparaat alsnog te commercialiseren in de vorm van een bonbon.

De cuberdon wordt bereid met Arabische gom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakte de Oost-Vlaamse specialiteit na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden. Bekijk in deze video hoe de cuberdon wordt gemaakt.


Klik hier voor 20 januari 2018, speel mee en maak kans op een waardebon van €50 om te spenderen in Ter Heide.


 

Oost-Vlaamse streekproducten

5 Oost-Vlaamse streekproducten die je moet hebben geproefd

Hou je van eten, drinken en nieuwe lekkernijen? Dan ben je in Oost-Vlaanderen op de juiste plaats! Ontdek tijdens de ‘Week van de Oost-Vlaamse Horeca 2019’ aan welke voorwaarden Oost-Vlaamse streekproducten moeten voldoen en de pareltjes die je absoluut moet hebben geproefd.

Wat zijn Oost-Vlaamse streekproducten?

Oost-Vlaamse streekproducten zijn producten die aan volgende voorwaarden voldoen:

 • het product wordt bij de producent in Oost-Vlaanderen ter plaatse gemaakt,
 • én, het product heeft een duidelijke binding met de streek:
  • of vanuit een rijke traditie (familie, recept),
  • of door een ambachtelijke manier van produceren,
  • of door te werken met streekeigen grondstoffen.

Oost-Vlaamse streekproducten in de kijker  

Ontdek de vijf Oost-Vlaamse streekproducten die je absoluut moet hebben geproefd.

Oost-Vlaamse streekproducten mattentaartMattentaarten

Deze kleine ronde bladerdeegtaartjes met mattenbrij werden als eerste streekproduct in Vlaanderen op Europees niveau erkend. De erkenning beschermt de stad Geraardsbergen en de buurgemeente Lierde tegen oneerlijke concurrentie en namaak. De kwaliteit wordt bewaakt door ‘De Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart’. Wil je zelf mattentaarten bakken? Klik hier voor het recept.

Oost-Vlaamse streekproducten FilliersFilliers Jenever

Met graanstokerij “Filliers” leeft de jenevertraditie voort in Oost-Vlaanderen. Sinds 1963 gebeurt het rijpen van de graanjenever op kamertemperatuur in eiken vaten. De scherpe geur en wilde smaak van de vers gestookte graanalcohol ontwikkelt zich in deze omgeving tot een geurig aroma en zacht belegen smaak. Neem via deze drie video’s een kijkje in de graanstokerij.

Cuberdons

Cuberdons of ‘neuzen’ worden gemaakt in Eeklo en Evergem. Zowel de Gentse neus als de Meetjeslandse versie werden erkend als streekproduct. Het heerlijke snoepje is krokant aan de buitenkant en smeuïg-zacht vanbinnen.  Bekijk in deze video hoe cuberdons worden gemaakt. En bezoek zeker eens Restaurant-Hotel Ter Heide, want Luis, de huis-banketbakker stelt er een succulent dessertje mee voor.

Oost-Vlaamse streekproducten gandaGanda Ham

Voor de productie van de natuurlijk gedroogde Ganda Ham, gebruikt men slechts 3 ingrediënten: varkensvlees, zeezout en… de tijd. Het ambachtelijk proces van het droogzouten en de natuurlijke rijping hebben een specifiek en rijk aroma als resultaat. Neem via deze twee video’s een kijkje in het productieproces en maak kennis met Sandra en haar slaatje met Ganda Ham en vijgen.

Oost-Vlaamse streekproducten tierenteynTierenteyn Mosterd

De mosterd van Ferdinand Tierenteyn wordt gemaakt op basis van een traditie die teruggaat tot 1818. Het gamma omvat zowel voor de liefhebber als voor de professionele gebruiker een aantal soorten mosterd die, wegens hun verschillend karakter, op diverse manieren in de keuken en het kookgebeuren ingezet kunnen worden. Neem via deze video een kijkje in de mosterdfabriek.

Meer streekproducten

Zin gekregen in meer Oost-Vlaamse streekproducten? Vind honderden producten en specialiteiten via de zoekmotor van Lekker Oost-Vlaams


Bronnen en foto’s: EROV, Lekker Oost-Vlaams


 

Tiendaagse van de Bistrot 2019 (h)eerlijk

(H)eerlijk bier en eten in Oostende

bistro tiendaagse (h)eerlijk bierenBistro (H)eerlijk aan de Nieuwpoortsesteenweg 893, op een boogscheut van de Oostendse luchthaven, is voor de bierliefhebber een ware ontdekking. Gastvrouw Vicky en gastheer Kevin heten je er welkom terwijl chef Tony zich al opwarmt in de keuken.

Bieren

Bieren zijn uitgelezen dorstlessers, maar ook echte aperitieven. Met hun bittere hopsmaak wekken ze de eetlust op en ontspannen ze de maag.

(H)eerlijk biedt een prachtig assortiment speciaalbieren aan. Het gamma bestaat uit alle beschikbare Trappisten van binnen- en buitenland, abdijbieren maar ook de Oude Gueuzes zoals Oud Beersel, Drie Fonteinen, Boon, Cantillon, Lindemans, Girardin en De Cam.

bistro tiendaags (h)eerlijk gerechtDe menukaart

Met hun honderden smaakstoffen, vele kleurvariaties en alcoholpercentages biedt bier ook tal van mogelijkheden tot bijzondere combinaties met gerechten.

Heel wat bieren ‘pairen’ dan ook goed met vis, schaaldieren en vlees.

Op de menukaart staan uiteraard gerechten bereid met bier zoals een stoofpotje van varkenswangetjes met Rodenbach en kabeljauw met preistoemp en beurre blanc (foto).

Maar ook de klassieke bistro-gerechten zoals de gebakken paling met tartaar- of roomsaus, gebakken zeetong, steaks en ribeyes met allerlei sausjes, mosselen in het seizoen, scampi en een huisbereide tartaar tovert chef Tony met alle gemak op je bord.

bistro (h)eerlijkEr is bovendien ook gezorgd voor een kindvriendelijke menukaart.  

(H)eerlijk vergaderen 

In (H)eerlijk kan je er ook terecht voor vergaderingen, rouwmaaltijden, (bier)tastings en andere privé-gelegenheden tot ongeveer 40 personen.

Alle accommodaties (Wi-Fi, beamer, TV, flipover) zijn er beschikbaar voor je presentaties. 


Ken je Bistro (H)eerlijk in Oostende? Klik hier en schrijf een review.

Een cadeaubon winnen t.w.v. € 75? Klik hier voor 13 januari 2018 en plaats OOSTENDE in een reactie.

Reserveren in Bistro (H)eerlijk? Klik hier voor de openingsuren en de contactgegevens.


 

Tiendaagse van de Bistrot 2019 de pluymhoeve affiche

Stoom aflaten of een hapje eten in bistro De Pluymhoeve

Stoom aflaten of een hapje eten: als enige horecazaak in Kapelleveld komt iedereen terecht bij Karin van Bistro De Pluymhoeve. En die maakt het zo plezierig dat sommige mensen wel eens durven te vergeten om weer aan het werk te gaan.

De Pluymhoeve ligt aan de rand van Wommelgem en met de wagen enkel bereikbaar via de bedrijvenzone, wat veel gasten oplevert.

 

De Pluymhoeve 

Bistro De Pluymhoeve is ondergebracht in een historisch pand dat jarenlang leeg stond. Oorspronkelijk, lang voor de bedrijvenzone en de E313 er waren, was het een grote hoeve met tientallen hectaren weiland en landbouwgrond. 

In 1997 heeft de eerste uitbater grote werkzaamheden uitgebaat en het complex weer bewoonbaar gemaakt. Na er een vier jaar te hebben gewerkt, heeft Karin de zaak overgenomen en nadien onder andere een groot terras aangelegd voor zowat 120 gasten.

 

Aan de kaart en à-volonté-formules 

In Bistro De Pluymhoeve vindt je een uitgebreide menukaart met de bistro-klassiekers en voor elk wat wils. Bovendien organiseert Karin geregeld thema-avonden. En voor allerlei feesten is er ook de feestzaal.

De succesformules zijn de diverse bistro-klassiekers. Maar je kan er ook steeds terecht voor een club-sandwich of een uitsmijter. 

 

Het Team

Karin kan rekenen op een vast team. In de zaal met Liesbet als rechterhand. En in de keuken twee chefs: Michael al 20 jaar en Rob 10 jaar dienst. Maar ze doet ook beroep op studenten om de dienst te garanderen in het weekend.


Ken je Bistro De Pluymhoeve? Klik hier en schrijf een review.

Een cadeaubon winnen t.w.v. € 75? Klik hier voor 13 januari 2018 en plaats WOMMELGEM in een reactie.

Reserveren in De Pluymhoeve? Klik hier voor de openingsuren en de contactgegevens.


 

Tiendaagse van de Bistrot 2019 de schalk

Steeds lekker druk in Bistro De Schalk te Willebroek

bistro de schalkSinds eind april 2017 brengen V-ke en Philippe samen met het topteam in hun bistro zowel bij lunch als bij diner de Frans-Belgische keuken van A tot Z.

Maar je kan in Bistro De Schalk te Willebroek op de grens met Puurs ook genieten van een lekkere pannenkoek, wafel of ijsje; zowel binnen als op het grote zomerterras. Want of je nu in Bistro De Schalk langskomt voor een zakendiner, een etentje met familie, een rustpauze tijdens een fietstocht in de regio van Willebroek, om bij te praten met wat lekkers of gewoon om jezelf te verwennen, V-ke en Philippe zorgen steeds voor de gepaste sfeer.

Met het Spektakel 40-45 dat doorgaat in het Studio 100 Popup-Theater in Puurs op een paar honderd meter van de bistro is het er altijd wel lekker druk. Reserveren moet niet, maar het is wel aanbevolen.

Sinds december 2018 is Bistro De Schalk ook het lokaal van Rotary Boom-Rupel en werd er een seminariezaal ingericht voor vergaderingen van bedrijven en organisaties.

bistro de schalk americainDe keuken

In De Schalk vind je de echte klassiekers met een moderne toets. Maar soms laat de chef zijn inspiratie de vrije loop en ontdek je er verrassende combinaties.
Klassiekers zoals de americain, steak, filet pur, maar ook gerechten om te delen, diverse salades en ondeugende dessertjes. Ook kinderen zijn er welkom!

Het team van Bistro De Schalk

V-ke en Philippe worden bijgestaan door Ilario, Ilias, Katje en Isa. Maar dit vaste team kan rekenen op een grote pool van flexi’s en jobstudenten tijdens de weekends en op speciale gelegenheden. Het afgelopen St.-Sylvesterbanket was dan ook zo’n een unieke gelegenheid, en iedereen mocht dan ook op de foto om hier te kunnen presenteren.

de schalk personeel


Ken je Bistro De Schalk? Klik hier en schrijf een review.

Een cadeaubon winnen t.w.v. € 75 ? Klik hier voor 13 januari 2018 en plaats WILLEBROEK in een reactie.

Reserveren in Bistro De Schalk? Klik hier voor de openingsuren en de contactgegevens.


 

Tiendaagse van de Bistrot 2019 't gerecht

Unieke sfeer in Bistro ‘t Gerecht te Olen

't gerecht olenGedurende zowat 30 jaar werd Het Gerechtshof uitgebaat als restaurant ‘Doffenhof’. Ook een zevental jaar door Philippe van der Byl. Maar in de zomer van 2006 veranderde hij het concept van klassiek restaurant naar Bistro ‘t Gerecht. En daarom doet hij ook graag mee met de Tiendaagse van de Bistro 2019.

Unieke sfeer in Bistro ‘t Gerecht

In Bistro ‘t Gerecht voelt jong en minder-jong zich thuis. De unieke sfeer dwingt er veel bewondering af, want in het gedurfde maar verrassend, stijlvolle interieur wist ‘Jumelle Concepts’ heel verfijnd het oude met nieuwe elementen te combineren.

zeetong 't gerechtDe keuken

Keuze in overvloed aan de kaart van Bistro ‘t Gerecht. U vindt er zowel klassiekers met keuze van een lekkere pasta tot culinaire hoogstandjes. Voor een vlotte service stelt de chef Philippe van der Byl je een drie- en een viergangenmenu voor. Maar ook voor een perfect gebakken zeetong met een fris slaatje kan je er terecht.

De gerechten veranderen voortdurend. Als Philippe staat te koken met zijn jong team loopt het veranderingsproces onverminderd door. En op die manier blijft zijn keuken spontaan, speels, vernieuwend.

Philippe en team

bistro 't gerecht teamMet zijn 48 lentes (1970) is Philippe, wat men noemt, een klassiek geschoolde kok. Maar het koken – al was het toen nog met onschuldige receptjes uit ‘Zonneland’ – zat er bij hem al in van de lagere school. Zijn opleiding kreeg hij in de hotelschool van Oostende. En hij had het geluk stages te mogen lopen in sterrenrestaurants zoals Clos St Denis, Scholteshof en De Watermolen. Na 4 jaar een bistro in Westerlo te hebben gerund, werd Philippe eigenaar van restaurant ‘Doffenhof’ in Olen, de huidige locatie van Bistro ‘t Gerecht.

Kevin is de rechterhand van Philippe en heeft zich in Bistro ‘t Gerecht opgewerkt van kok tot chef. Gianni is er de sous-chef en Roos die voordien heeft gewerkt als camarero in ‘Zuiderhuis’ en als restaurantmedewerker bij ‘LuLu Catering’ maakt deel uit van het vaste team als zaalverantwoordelijke.


Ken je Bistro ‘t Gerecht? Klik hier en schrijf een review.

Een cadeaubon winnen t.w.v. € 75 ? Klik hier voor 13 januari 2018 en plaats OLEN in een reactie.

Reserveren in Bistro ‘t Gerecht? Klik hier voor de openingsuren en de contactgegevens.